5 tips för ökad säkerhet och trygghet

Det finns idag en utbredd oro för hot och våld i både arbete och privatliv. En del oroar sig för mycket och andra utgår ifrån att våld bara drabbar andra. I vissa branscher finns förhöjd risk, t.ex. för de som har makt över viktiga beslut, innehar något av stort värde, möter människor i kris eller vistas i okända miljöer. Med rätt förberedelser kan vi påverka säkerhet och trygghet för både individ och organisation. Här följer fem tips.

B82D5E87-7684-426A-9CDE-5BAB5E12FBC6.jpeg

1. Det drabbar andra

De flesta är inte särskilt intresserade av säkerhet och lägger därför inte tid på att förbereda sig inför möjliga krisscenarion. De som aldrig hamnat i en hotfull situation hoppas ofta på det bästa och tror gott om andra människor. En optimistisk inställning är hälsosam och spar energi men kan samtidigt göra oss extra sårbara.

 Den som är oförberedd behöver mer tid att orientera sig vilket kan försena beslut när något oväntat inträffar. Vid plötsliga kriser eller angrepp saknas ofta utrymme till eftertanke samtidigt som tajming kan vara avgörande.

 Rätt förberedelser ger förutsättningar att snabbare analysera en oväntad och kaotisk situation. Många förövare siktar dessutom in sig på aningslösa och godtrogna mål, både individer och organisationer, framför de som verkar förberedda och rustade. Att åtgärda risker i förväg är en aktiv handling som stärker känslan av kontroll och bidrar till ökad handlingskraft.

 Tips 1. Den som är förberedd förbättrar oddsen att fatta rätt beslut och kan minska behovet av improvisation. Planera för olika scenarion och öka därmed chansen att reagera snabbt och rationellt.

B0CF992A-A040-4FAB-B220-A9E25946F399_4_5005_c.jpeg

2. Övermodig eller hjälplös?

Hjälplöshet och övermod är två olika, men lika skadliga attityder som bidrar till felaktiga riskbedömningar och motverkar förebyggande åtgärder.

Hjälplöshet minskar motivationen att vidta några åtgärder eftersom det ändå inte är hjälper. Men alla kan utveckla rutiner som ökar säkerheten och minskar risken att bli utsatt. Genom att systematiskt analysera erfarenheter kan vi dra lärdomar och samtidigt utveckla den intuition alla människor är utrustade med.

Övermod kan inge falsk trygghet och få oss att underskatta hur faktorer som stress, rädsla och begränsad erfarenhet av kriser påverkar oss i ett kritiskt läge. En del överskattar sin förmåga att klara sig ett angrepp; det krävs träning för att skydda sig mot en motiverad angripare, även om ett gott självförtroende kan avskräcka vissa förövare. Omständigheter som mörker, bylsiga kläder och halt underlag kan dramatiskt försämra oddsen även för en erfaren kampsportare. En organisation som inte tagit risker på allvar kan tvingas fatta avgörande beslut utan tillräcklig analys med förödande konsekvenser.

 Tips 2: Känn din egen förmåga, ingen är osårbar men ingen är heller hjälplös.  

A25AACD8-E16C-4479-9137-A6E5E5DAB5EB_4_5005_c.jpeg

3. Du fokuserar på annat

Människans uppmärksamhet liknar en strålkastare som riktas mot en sak i taget. Våra tankar kretsar ofta kring annat än det som pågår i den omedelbara omgivningen, inte minst när vi känner oss stressade. Detta försämrar våra chanser att uppfatta annalkande problem eftersom vi lätt missar subtila tecken på fara.

Ur ett säkerhetsperspektiv är det viktigt att iaktta de människor vi möter och de platser vi befinner oss på. Var närvarande och notera vad du ser och hör; hur är stämningen, hur uppfattar du kroppsspråk och röstlägen, vem verkar stressad och vem verkar arg? 

Ta även för vana att lägga märke till var in- och utgångar finns, var det finns hjälp att hämta och hur du enklast skulle kunna ta dig därifrån. Förmågan att uppfatta detaljer i olika miljöer kan övas i vardagen; i skogen, på bussen, restauranger eller flygplatser. 

Behåll samtidigt ditt lugn när du observerar omgivningen. Målbilden är en avspänd katt som gillar att vila men ändå står beredd när kylskåpsdörren öppnas. Om du stressar upp dig smalnar ditt fokus och du missar lätt saker i periferin. Det är inte hälsosamt att vara i ständig beredskap och förhöjd stress bidrar till att vi övertolkar information och tror oss se faror som inte finns.

Tips 3: Skapa vanan att lugnt observera din omgivning utan att stressa upp dig.

3CE81C0B-98EA-4E0A-8331-5E4EA50B95F2.jpeg

4. Känn igen påverkansförsök

När vi ökat vår förmåga att uppfatta omgivningen är nästa steg att lära sig mer om vad som är särskilt värt att notera. Angrepp föregås ofta av steg som går att känna igen. 

 Många förövare spanar efter möjligheter som luckor i ett system, bristande rutiner eller någon som verkar ouppmärksam. En del inleder samtal i syfte att bedöma sårbarheten hos ett potentiellt offer. Andra stegrar gradvis gränsöverskridande beteenden och läser av reaktionerna. Det kan ske genom att be om en tjänst, fiska efter information eller leda samtalet i en viss riktning. Förändringar i tonfall, hållning eller kroppsspråk kan avslöja illasinnade avsikter, liksom ofrivillig mimik, handrörelser eller blickar. 

 Personer som livnär sig på brott kan vara oerhört skickliga på att uppfatta och exploatera sårbarheter hos både personer och organisationer. Den som är oförberedd eller godtrogen kan ana oråd för sent och blir därför särskilt tacksam att utnyttja. Med mer kunskap om förövarpsykologi kan vi undvika att hamna i trängda lägen och minska risken att bli utsatt. 

 Tips 4. Bli gatusmart och lär dig mer om aggression och manipulation. Rusta både organisation och medarbetare med kunskap om hur påverkansförsök kan se ut.

shutterstock_1665875242.jpg

5. Låter du problem växa?

Det är vanligt att den som hamnar i en oväntad och hotfull situation reagerar med rädsla och passivitet. Den allra första responsen vid ett angrepp är ofta att frysa, även om det bara sker för ett ögonblick. Träning inom militär och polis handlar bl.a. om att förkorta denna instinktiva och normala reaktion för att snabbare kunna agera. 

 Även vid mer stegvisa kränkningar kan överraskning eller att vi förnekar det som faktiskt händer bidra till att vi avvaktar. Dessutom kan blygsel och rädsla inför att behöva konfrontera någon bidra till att vi låter problem växa ännu mer. 

 Det finns flera fördelar med att avbryta påverkansförsök innan de trappas upp. Ju tidigare vi agerar, desto större chans att vi lugnt kan fatta rationella beslut. Genom att avsluta ett samtal, lämna en obehaglig situation eller påkalla hjälp kan vi minska risken hamna i ett ännu värre läge. En tidig respons signalerar också beslutsamhet och kan motverka upptrappning eftersom många förövare föredrar enkla offer.

 Att agera innan vi hamnat i fara ökar känslan av överblick och kontroll. Detta kan ske utan dramatik, t.ex. om någon uttrycker sig opassande, med frågor som: ”Ursäkta, sa du just...? Uppfattade jag dig rätt?” Eller genom att beskriva hur vi uppfattar situationen och vilka konsekvenser det kommer att få: “Nu hotar du mig så jag kommer avsluta det här samtalet.” Läs mer om att säga nej och göra gränsdragningar här.

 Tips 5: Åtgärda problem medan de fortfarande är hanterbara och motverka upptrappning. 

Alex Tilly