Hearing om hot och våld för Region Stockholm
Tack alla deltagare vid Region Stockholm:s hearing om hot och våld!
Ett särskilt tack för att jag fick vara med vill jag rikta till Magnus Lindgren, Generalsekreterare Stiftelsen Tryggare Sverige och Trygghetskommissionens ordförande Kristoffer Tamsons.
Jag delade erfarenheter från Tesus arbete med arbetsmiljö och säkerhet samt en del forskningsrön om att förebygga hot och våld i arbetslivet.
Förutom att konstatera att många verksamheter påverkas starkt av att möta olika former av aggressivitet, var några av mina budskap att
Begreppsförvirring råder
Det råder viss begreppsförvirring inom området, vilket påverkar möjligheten att mäta, studera och få en tydlig bild av vad som sker. Begrepp som hot, våld, hat, trakasserier och otillåten påverkan överlappar varandra och medger visst tolkningsutrymme i exempelvis enkät- och medarbetarundersökningar.
Åtgärder behövs på flera nivåer
Förebyggande åtgärder behövs på såväl individ-, grupp- och organisationsnivå. I många verksamheter behövs samverkan med andra samhällsaktörer och flera problem kräver politiska lösningar.
Åtgärder är kontextbundna
Verksamma metoder från en kontext kan inte automatiskt överföras till en annan, åtgärder behöver anpassas till de specifika omständigheter som råder. Språkförbistring och kulturella skillnaders betydelse i konfliktsituationer är områden som behöver studeras mer.
Ord och handling skiljer sig
Policy och praxis kan skilja sig och låsningar vid ideologiska utgångspunkter kring metodval kan försvåra arbetet.
Olika typer av aggression sammanblandas
Kunskap om proaktiv aggressiv påverkan är ofta eftersatt och blandas samman med reaktiva beteenden, sådana kunskapsluckor kan öka risker och utsatthet.
Mycket intressant dragning av särskilde utredaren John Ahlberk, GD Statens Haverikommission, om pågående utredning om offentliganställdas skydd mot våld, hot och trakasserier.
www.tesus.se
Aktivera för att se en större bild,