Hägersten-Älvsjö Sdf utbildar alla medarbetare om hot och våld
“Den största effekten är att den upplevda tryggheten har ökat”
Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning ville nå ut brett med förebyggande kunskap om hot och våld till sina cirka 3000 medarbetare. Valet föll på Tesus digitala utbildningar som köptes in via Feelgood. Lina Wickberg, säkerhetssamordnare, berättar mer om vilka effekter de ser och vilken kunskap de kommer att behöva framåt.
Varför valde ni att utbilda era medarbetare med en webbutbildning?
Först tänkte vi rikta utbildning om hot och våld till de mest utsatta verksamheterna som socialtjänsten, men insåg att kunskap och verktyg behövs för alla. Stadsdelarna i Stockholm har ansvar för äldreomsorg, förskola, socialtjänst samt parkförvaltning och andra stödverksamheter. Vi är en av de största stadsdelarna med cirka 3000 medarbetare. För att kunna nå så många som möjligt behövde vi hitta en digital utbildning eftersom det skapar en större tillgänglighet.
Varför valde ni just Tesus som leverantör?
“Tesus hade ett samarbetsavtal med vår leverantör av företagshälsa – Feelgood – som vi kunde använda. Det gjorde valet enkelt.”
Lina Wickberg, säkerhetssamordnare på Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning
Vi hade kontakt med Tesus under min tid på Transdev där vi tog fram en digital utbildning om hot och våld tillsammans – så vi hade redan positiv erfarenhet av er. Tesus hade dessutom ett samarbetsavtal med vår leverantör av företagshälsa – Feelgood – som vi kunde använda. Det gjorde valet enkelt.
Hur använder ni webbutbildningen?
Vi har valt att erbjuda utbildningen till alla och har följt upp över tid. Varje chef erbjuder den till sina medarbetare efter genomförd riskanalys. Sen har många verksamheter följt upp utbildningen vid APT efter att man gjort den individuellt. Då har man diskuterat särskilt relevanta frågor och teman och hur kunskaperna kan tillämpas i den aktuella verksamheten. I en del verksamheter har man ingen egen dator, och då har de genomfört några delar i taget i grupp.
Hur kommer ni att jobba med utbildning framöver?
Som säkerhetssamordnare vill jag kunna erbjuda ett smörgåsbord av möjliga utbildningar. Tidigare var det upp till chefen att själv välja bland en mängd upphandlade leverantörer. Men många chefer tycker att det är lättare nu eftersom de slipper beställa, välja och upphandla. Det blir enklare när alla kan dra nytta av samma budskap. Vi får en bättre samsyn och kan fördjupa oss i frågorna tillsammans. Personal kan ju växla mellan olika arbetsplatser och då talar vi samma språk.
Nu planerar vi att slå oss samman med andra stadsdelar så att vi kan ha gemensamma riktlinjer från stadens håll och ha en sammanhållen utbildningsplan. Det ger även ekonomiska fördelar att göra en större beställning av digitala utbildningar.
Vilka effekter och vilken respons får webbutbildningen?
“Tidigare blev jag som säkerhetssamordnare ofta involverad i händelser efteråt, när de redan hade inträffat. Nu blir jag kontaktad innan, för att man befarar att något skulle kunna ske. ”
Den största effekten är att den upplevda tryggheten har ökat. Medarbetarna har fått mer kött på benen, mer av ett före-perspektiv och en större riskmedvetenhet.
Trakasserier, hot och våld kan lätt normaliseras. Man kanske tycker man får ta "lite skit". Tidigare blev jag som säkerhetssamordnare ofta involverad i händelser efteråt, när de redan hade inträffat. Nu blir jag kontaktad innan, för att man befarar att något skulle kunna ske. Så vi har blivit mer proaktiva och fått en ökad medvetenhet om hur vi kan jobba förebyggande.
Vi har haft utbildningarna i ett år och under den tiden har vi pratat mer om frågorna vilket verkar ha gett resultat. Responsen är jättepositiv. Utbildningarna är lätta att använda, interaktiva och man märker att det är exempel från verkligheten vilket skapar igenkänning. Alla är överlag väldigt nöjda och menar att de fått en superbra ögonöppnare, lärdomar och grundläggande verktyg.
Eftersom vi använt utbildningar som är anpassade för skilda verksamheter (socialtjänst, äldreomsorg och särskilt boende, förskola till gymnasium och en generell version) har det skapat en större legitimitet och blivit lättare att ta till sig budskapen. Chefer har nämnt hur exemplen i utbildningarna har likheter med verkliga fall och våra utvärderingar visar att kurserna upplevs som matnyttiga.
Hur upplever ni samarbetet med Tesus?
Allt har funkat. I uppstarten hade vi jättepositiv kontakt och sen har vi inte behövt någon support eftersom inget har krånglat någon gång. Installationen gick väldigt lätt.
Vilka behov ser ni kring utbildning inom konflikter, hot och våld framöver?
Vi behöver kunskap om hur vi kan upptäcka gränsöverskridande beteende bland yngre barn eftersom vi ser en koppling mellan tidigt debut och senare problem.
Som alla andra påverkas vi också av olika aspekter av gängkriminalitet. Vi kan möta personer med anknytning till kriminella eller anhöriga med en stor hotbild mot sig. Polisen har inte alltid resurser att göra analyser av enskilda, och vi behöver arbeta in rutiner för hur vi agerar vid sådana kontakter.
Råheten i det ungdomar säger och gör är på en annan nivå än tidigare. Det är en helt annan hänsynslöshet och så många gränser har passerats. Varför skulle de inte skjuta på ett kafé när en måltavla har möte med en socialsekreterare? Så hur kan vi göra en bra riskanalys? Vilka är varningsklockorna? Och hur kan vi göra analys utan att skrämma men som ändå är realistisk? Ibland kan man få ett högt värde som indikerar behov av stora säkerhetsåtgärder som står i kontrast med magkänslan som säger att "det brukar gå bra, det har ju aldrig hänt något". Men nu finns det som sagt inga spärrar och vi behöver vara proaktiva.
Sen finns det aspekter av insiderverksamhet kopplat till hur vi upptäcker sådant samt hur och när vi gör bakgrundskontroller. Det sista kan variera mellan olika verksamheter, till exempel om man ålägger underleverantörer att göra detta, vilka yrken som omfattas och om det sker kontinuerligt. Vi har upptäckt feriearbetare som inte varit lämpliga för arbete i våra lokaler på grund av att de varit föremål för polisutredningar eller haft kontakt med kriminella personer.
Slutligen kommer vi behöva mer kunskap om välfärdsbrott eftersom vi ser att gängens finansiering skiftar till sådan verksamhet. I samband med att vi agerar i sådana ärenden kommer det också kunna komma hot och påtryckningar. Så hur vi kan motverka otillåten påverkan är ett aktuellt område.