Växjö kommun motverkar hot och våld
“Ryktet att utbildningen är väldigt bra har spridit sig i kommunen”
Växjö kommun har snart utbildat 2000 medarbetare om hur man kan förebygga och hantera hot och våld i olika verksamheter. Vi har pratat med Johanna Gunnarsson som är säkerhetssamordnare i Växjö kommun om hur de arbetar med utbildningarna, vilka effekter de ser och vad de har för planer framåt.
Varför valde ni att utbilda era medarbetare med en webbutbildning?
Vi såg att det fanns ett behov av mer kunskap om hot, våld och svåra situationer. Det uppstod situationer i flera verksamheter där det kunde komma in personer med svårigheter att hantera känslor eller ta emot negativa besked. Vi behövde ge personalen verktyg att kunna hantera sådana jobbiga situationer, både i receptionsmiljö och samtalssituationer.
Det kom frågor om utbildning, och jag som säkerhetssamordnare och före detta polis ombads komma ut och utbilda i självförsvar. Det var i den änden man ville börja, men vår bedömning var att det är bättre att fokusera på förebyggande åtgärder och sätt att kommunicera för att öka säkerheten. Utbildningen vi hade då räckte inte som stöd. Den var väldigt generell, en tråkig berättarröst som läste in en power-point med punkter kring hur man skulle tänka. Ganska opersonligt och inte så konkret. Det måste finnas något bättre tänkte jag och började leta.
Varför valde ni just Tesus som leverantör?
Vi blev rekommenderade Tesus av Jönköpings kommuns säkerhetssamordnare, Eva-Karin Karlsson, som anlitat er för att skapa en digital utbildning om hot och våld i skolan. De var väldigt nöjda med det samarbetet.
Jag gillade konceptet med inspelade filmer med scener ur verkligheten man kan känna igen sig i. Och att ni utifrån det diskuterar konkreta metoder och involverar deltagaren som får svara på frågor och lyssna på intervjuer. Själva mixen är värdefull – att det hela tiden händer något. Stor skillnad från någon som läser in en power-point.
Hur använder ni webbutbildningen?
Ryktet att utbildningen är väldigt bra har spridit sig i kommunen. Det finns inget formellt beslut om att den är obligatorisk. Det behövs helt enkelt inte – alla vill göra den!
Hur utbildningen används skiljer sig lite mellan olika förvaltningar. En del gör en plan för när den ska genomföras, och många erbjuder den till nyanställda och vikarier, till exempel under sommaren då det kommer många nya. Alla tycker det är ett viktigt ämne som behöver prioriteras.
Det finns information om utbildningen på vårt intranät och kurserna ligger på vår egen lärplattform så att vi enkelt kan hänvisa till den när det kommer frågor om säkerhet, hot och våld. Utbildningen är ett bra första steg innan man tar sig an fortsatta diskussioner om hur kunskapen ska tillämpas i den egna verksamheten ihop med riskanalyser och andra åtgärder.
Hur kommer ni att jobba med utbildning framöver?
Just nu är vi väldigt nöjda och trygga med att utbildningen hjälper oss i arbetet. Vi lyssnar hela tiden av verksamheterna och deras säkerhetsombud kring vilka frågor som lyfts och behöver fångas upp. Vi försöker ha örat mot rälsen och uppfatta vad som är på gång. Därför är det bra att Tesus hela tiden utvecklar nytt material som kan fungera som fördjupning, fortsättning och komplettering, till exempel den utbildning om otillåten påverkan som är på gång.
Vilka effekter och vilken respons får webbutbildningen?
“Det kan komma fram personer till mig spontant och säga: Åh vad bra utbildningen är!”
Att man känner sig tryggare på sin arbetsplats! Vi är mitt uppe i implementeringen av ett nytt incidentrapporteringsystem, så just nu är det svårt att mäta i relation till antal tillbud och incidenter. Men vi upplever att det har en bra effekt – utbildningen innehåller det som efterfrågas och den verkar tillräcklig. Den ger kunskap om hur man konkret kan hantera olika typer av personer och situationer i olika miljöer.
Det kan komma fram personer till mig spontant och säga "Åh vad bra utbildningen är!". Chefer och andra som bett om hjälp med riskanalyser och åtgärdsplaner är jättetacksamma att den finns som stöd. Ibland är området hot och våld svårt att ta i som chef. Det är ett svårt ämne. Som chef kan man vara osäker på hur man ska prata om det, och då finns det en risk att man undviker att beröra det. Nu får de hjälp och det uppskattas.
I våra utvärderingar får kurserna cirka 4,1 till 4,2 i betyg av de nästan 2000 personer som genomgått dem hittills, vilket vi tycker är jättebra. Deltagarna får själv välja mellan olika versioner utifrån vilken verksamhet de jobbar i, en generell utbildning, en för skolan, en för vård och omsorg, en för äldreomsorg och en för socialtjänst.
Hur upplever ni samarbetet med Tesus?
Vi har alltid fått bra hjälp av Karin från Tesus. Men utbildningen har inte krånglat så vi har heller inte behövt någon särskild hjälp. I många fall när utbildningar ligger i vårt system ska de synka med varandra, men i detta fall har allt funkat enkelt. Jag är jättenöjd och glad att ni hela tiden kommer med nya grejer!