Om att leva under pågående hot
Att leva under pågående hot kan jämföras med att leva i krig. Hur vi reagerar på denna situation är avgörande för hur väl vi kommer att klara av den.
Många yrkeskategorier är idag hårt ansatta av hot och våld på sina arbetsplatser. Missnöjda kunder och klienter tar för vana att utöva påtryckningar när de inte får sin vilja igenom, exempelvis genom att hota att skada familj, barn, husdjur, egendom, karriär eller anseende genom att hänga ut vederbörandes identitet på nätet. Även direkta dödshot är numera vanligt förekommande och bombliknande föremål kan placeras ut vid arbetsplatser och hem för att understryka allvaret i det våldskapital som finns.
När vi är med om en enstaka hotfull situation skärps våra sinnen och vi tenderar att skjuta undan alla känslomässiga reaktioner för att kunna agera rationellt och ta oss ur faran. Men när vi lever under pågående hot som varar över tid tenderar effekten att bli den motsatta. Att leva en längre tid under konstant adrenalinpåslag kan förändra våra tankeprocesser och kan göra oss hypervaksamma och överspända. Detta medför att vi får svårt att fatta beslut och överblicka situationer och kanske inte längre bedömer risker på ett rationellt sätt. Vi tenderar att låta känslomässiga reaktioner som irritabilitet, frustration och hopplöshet ta överhanden. Vårt beteende och rörelsemönster påverkas också, och upplevelsen av frihet, trygghet och kontroll över den egna situationen inskränks. Plötsligt går vi promenader och tittar oss bakom ryggen, svarar inte på okända nummer som ringer på mobilen. Vi väljer att avstå från restaurangbesök eller alltid sätta oss så vi har en flyktväg, ta omvägar till jobbet, vara extra försiktiga när vi går ut ur byggnader.
Istället för att fokusera på fakta och den verkliga situation som vi befinner oss i kan vi bli upptagna av att spekulera kring vad som skulle kunna hända. Men vi kan också drabbas av utmattning och förnekelse och börja hoppas att hotet ska försvinna av sig själv.
Ofta får vi rådet att försöka fortsätta leva som vanligt för att inte låta hotet vinna över oss. Detta är dock inte alltid möjligt. Vi bör istället påminna oss om att hot är en kraftfull och manipulativ strategi som används för att utöva medveten påverkan på en individ, en grupp eller ett samhälle, i syfte att få oss att förändra vårt tankesätt och beteende. Den som överlever hotet bäst är den person som bibehåller fokus på de faktorer som går att påverka i den utsatta situationen; nämligen att hålla sig i god fysisk och psykisk form, enbart utgå ifrån fakta och inte ta några onödiga risker.
Tesus Sustainable Interaction Erik Jönsson Johan Brandsten