Intervju om hot och våld, Dagens Samhälle

Jag blev intervjuad om hot och våld i arbetslivet av Cecilia Granestrand från Dagens Samhälle:

”Hot kan komma plötsligt och oväntat, eller vara kulmen på ett förlopp där konfliktnivån trappats upp mer och mer. Det kan till exempel handla om myndighetsbeslut som går någon emot. 
För att förebygga aggressivitet är det enligt Alexander Tilly viktigt att från början ge tydlig information om vad ett beslut grundas på och vart man kan vända sig för att överklaga ett negativt besked.
– Då minskar risken att människor uppfattar ett beslut som godtyckligt eller riktat mot dem personligen.

Han påpekar att det på arbetsplatsen bör finnas rutiner för konflikthantering och kommunikation, som medarbetare kan ta stöd i och som bidrar till att alla anställda agerar likadant.
– Det ska inte hänga på enskilda personers kreativitet, säger han.”

”När hotelser utslungas i affekt av upprörda personer är det enligt Alexander Tilly bäst att försöka lugna ner situationen. Den taktiken fungerar dock mindre bra när hotfulla personer är lugna, väl medvetna om vad de gör och i vissa fall också beredda att sätta sina hotelser i verket. 
– Då kan dialog och samtal uppfattas som undfallenhet. Men det är bra att själv behålla lugnet och visa att man inte låter sig rubbas och att hot kan få konsekvenser, säger Alexander Tilly.
– Viker man ner sig för hot, för att det känns säkrast, så normaliseras hoten och kan sättas i system. Om den som är aggressiv får fördelar förflyttas gränser på ett sätt som blir systemhotande. 
Han poängterar hur viktigt det är att den som utsätts för hot får stöd av kolleger och chefer och att varje händelse följs upp.

– När röken har lagt sig måste man undersöka om det finns något att lära. Hade situationen kunnat förutses? Kan rutiner förändras eller förfinas?”

Länk till artikeln

Alex Tilly