“Vad har man levt i för typ av sammanhang som format de här attityderna eller antisociala värderingarna? Här tror vi mycket på att man kan lära om. Det finns effektiva metoder, som social problemlösning eller att läsa sig att reglera känslor, så att man sedan ska kunna agera prosocialt i risksituationer. Andra viktiga komponenter är social färdighetsträning och att öva på nya beteenden.”
Läs mer”Våld, hot och trakasserier är ett reellt problem som har ökat under de senaste åren”, hävdar Arbetsgivarverket i en skrivelse till justitiedepartementet. Men det råder oenighet om vad detta beror på. Läs intressant artikel i Publikt.
Läs merNu lanserar vi vår nya webbutbildning om att hantera hotfulla situationer på arbetet, i okända miljöer, i telefon och sociala medier. Förebyggande kunskaper och metoder för att akut bemöta hot och påtryckningar. Filmscener, intervjuer och spelscenarion varvas med små kunskapstest och tips från sakkunniga. Läs mer och prova gratis!
Läs merDet finns idag en utbredd oro för hot och våld i både arbete och privatliv. En del oroar sig för mycket och andra utgår ifrån att våld bara drabbar andra. I vissa branscher finns förhöjd risk, t.ex. för de som har makt över viktiga beslut, innehar något av stort värde, möter människor i kris eller vistas i okända miljöer. Med rätt förberedelser kan vi påverka säkerhet och trygghet för både individ och organisation. Här följer fem tips.
Läs mer“Att göra motstånd är alltid riskabelt, men det kan samtidigt vara verksamt för din psykologiska återhämtning efter ett överfall. Att lyda blint kan förstärka upplevelsen av hjälplöshet, skada din självbild och öka känslor av skam eller skuld.”
Läs merVi ser fram emot möjligheten att få hjälpa över 300 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag skapa en ännu säkrare och tryggare arbetsmiljö! Äntligen är Sveriges Allmännyttas nya webbutbildning om att förebygga hot och våld färdig.
Läs mer“A ‘No’ uttered from deepest conviction is better and greater than a ‘Yes’ merely uttered to please, or what is worse, to avoid trouble” Mahatma Gandhi
Många jag träffar i mitt arbete uttrycker oro inför att behöva säga nej till krävande eller hotfulla personer. En typisk strategi för att slippa konflikt är att försöka sudda ut nödvändiga gränsdragningar. Det kan straffa sig och göra obehagliga situationer värre.
Undvik fem vanliga misstag och lär dig konsten att säga nej!
Läs merÅke Daun, professor i etnologi, beskriver svenskt konfliktundvikande som brist på civilkurage, en rädsla för våld, en kulturell aversion mot våld och ”den blyges svårigheter att ge utlopp åt aggression.”
Läs merDet gäller att hitta ljuspunkter under den mörka coronakrisen - jag njuter t.ex. av att kunna jobba hemifrån med det här underbara sällskapet!
När webbmöten och e-post är avklarade ägnar jag nu dagarna åt att utveckla spelscenarion för våra nya webbutbildningar.
"Criminals have been quick to seize opportunities to exploit the crisis by adapting their modi operandi or engaging in new criminal activities.”
Läs merFrån gårdagens föreläsning om att förebygga hot och våld under Gilla Jobbet i Malmö.
Hög aktivitet med massor av kommentarer och exempel från publiken, trots så många som 300 deltagare, kul!
Under dagens föreläsning för Karolinska Universitetssjukhusets Bemanningscentrum diskuterade vi ett antal handfasta verktyg som svar på frågor som:
Hur kan vi balansera omvårdnad med säkerhet om dessa perspektiv krockar?
Vilka beteenden behöver vi känna igen för att välja rätt bemötande?
Läs mer“Social utsatthet förklarar 3–4 procent av variationen av brottsligheten, medan personlig moral och självkontroll, samt de miljöer man deltar i förklarar runt 60 procent. De flesta som lever i social utsatthet är inte brottslingar. Detta kan inte i sig vara en orsak till brott, fortsätter han och återkommer till orden självkontroll och moral.”
Läs merUnder två dagar har vi berört frågor om kultur, normer, olika typer av gränsöverskridande beteenden, att ge negativa besked och att möta människor i kris.
Läs merTack för två intensiva dagar med härliga och kloka kursdeltagare under Sveriges Allmännyttas kurs i Krisstöd. En stor del av kursen bestod av samtal med stegrande komplexitet, där avslutningen bestod av avlastningssamtal i grupp med skådespelare. Varje praktiskt moment var utgångspunkt för teori, analys och feedback.
Läs merSeminarium med HSB Stockholms fastighetsförvaltare och fastighetsskötare. Hur ge negativa besked på bästa sätt? Hur bemöta människor i kris? Hur balansera förståelse och tydlighet? Varför är det så kraftfullt att låta upprörda personer ventilera?
Läs merDramatiserade filmscener - på bilden bråk i gymmiljö - baserat på kartläggning, intervjuer och enkäter med förvaltningens egna medarbetare. Intervjuer, berättelser, sakkunniga och filmscener vävs samman till kapitel med olika teman.
Läs merVi är glada att Omsorgsförvaltningen, Trollhättans Stad, förlänger samarbetet med oss och fortsätter använda vår webbutbildning om trygghet och säkerhet för kommun och socialtjänst under 2020. Vi kommer under våren även erbjuda en kortare repetitionsutbildning i webbformat till de som redan gått den ordinarie utbildningen.
Läs merStora bostadsbolag har en viktig roll i arbetet för ett tryggare samhälle och vi är stolta över att få vara med och bidra till detta.
Vårt koncept underlättar ett långsiktigt och systematiskt arbete med säkerhetsfrågor, sprider viktig kunskap till alla medarbetare och håller liv i frågorna över tid.
Läs merMedverkar på konferens om trygghet och säkerhet med Sveriges Allmännytta som tillsammans med oss lanserar en webbutbildning om just detta ämne riktad till alla kommunala bostadsbolag.
Läs mer